Το PINDOS Artist-in-Residence έχει διάρκεια δύο έτη.
Για το 2020-21 σειρά έχει ο φωτογράφος Παύλος Φυσάκης (GR) ο οποίος γίνεται κι αυτός βωβουσιώτης και παράγει μία εργασία σχετική με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής.

“Στα βουνά της Πίνδου απουσιάζει ο βουή της πόλης, τα μεγάλα πλήθη ή τα τσιμεντένια κτίρια. Ο πολιτισμός της τοπικής κοινωνίας αποτυπώνεται κυρίως στη στενή σχέση τους με τη φύση, στην αγροτική και κτηνοτροφική εργασία, στην ιδιότυπη αρχιτεκτονική. Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την περιοχή, με αφορμή το Φεστιβάλ της Βωβούσας, πρόσεξα με ενδιαφέρον τα παραδοσιακά κτίσματα από λαμαρίνα ή ξύλο – αποθήκες κατά κύριο λόγο. Μεγάλες, γεωμετρικές και ευρύχωρες κατασκευές που ξεχωρίζουν μέσα στο τοπίο των μικρών χωριών και των παρθένων δασών. Η λαμαρίνα είναι  ανθεκτική στο χιόνι και τον πάγο, την υγρασία και τη βροχή. Ταυτόχρονα είναι σήμα κατατεθέν της σύγχρονης ελληνικής εφήμερης (αντι)αρχιτεκτονικής.

Τα κτίσματα αυτά ορθώνονται σαν καλοπροαίρετοι φύλακες του τόπου και της εργασίας των κατοίκων του, λαμπυρίζουν ενίοτε κάτω από το κοντινό φως του ήλιου και μοιάζουν με ιδιότυπα μνημεία της ζωής σε αυτές τις κορυφές. Αποτυπώνουν την ιδιοσυγκρασιακή σχέση του ανθρώπου (αλλά και του φωτογράφου) με το καθημερινό – το χρήσιμο, το τοπικό και το δημοφιλές. Είναι συνάμα ένας φόρος τιμής στη δουλειά του Walker Evans, ο οποίος συνέλεγε φωτογραφικά «αντι-μνημεία», φυλάσσοντας με τον τρόπο του έναν ολόκληρο πολιτισμικό πλούτο με βαθιά αισθητική και κοινωνική σημασία. Αυτά τα κτίσματα υπονοούν τον άνθρωπο και τη δραστηριότητά του. Τη φύση που τον περιβάλλει και τα ζωντανά πλάσματα που αποτελούν το οικοσύστημά του.”

Ο Παύλος Φυσάκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969.
Σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Focus School of Arts. Απο το 1996 έχει συνεργαστεί ως φωτογράφος με περιοδικά και θέατρα (Καθημερινή, περιοδικό “Καππα”, “Έψιλον” τ ης Ελευθεροτυπίας, όπου το 2013 ανέλαβε την θέση του Photo Editor). Απο το 2003 μέχρι το 2015 ή ταν Υπεύθυνος του  Φωτογραφικού Εργαστηρίου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Ανω του Ψ.Ν.Α. Σήμερα, διδάσκει στην σχολή φωτογραφίας Focus School of Arts, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος τις κολεκτίβας καλλιτεχνών Depression Era και του πολιτιστικού οργανισμού KOLEKTIV8. Από το 2016 είναι καλλιτεχνικός  διευθυντής του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας MEdpHOTO.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών, Μπιενάλε της  Νίκαιας στη Γαλλία, Μα κεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πολιτιστική Ολυμπιάδα Αθήνας, PhotoBiennale Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας  Θεσσαλονίκης, 2η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ της Arles (Γαλλία), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γκαλερί  a.antonopoulou.art, γκαλερί CAN, φεστιβάλ «Circ ulation(s)» στo Παρίσι, Μουσείο Μπενάκη, Apollonia – European Art Exchanges στο Στρασβούργο, μουσείο Bozar στις Βρυξέλλες, Mois de la Photo Παρισι, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα).

Το βιβλίο του «Land Ends: Φωτογραφίζοντας τα Άκρα της Ευρώπης”, βραβεύτηκε ως το καλύτερο ελληνικό φωτογραφικό βιβλίο του 2010.

Έργα του βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές.

pavlosfysakis.com

Προηγούμενοι PINDOS Residents:
2017: Yannic Bartolozzi (CH)
2015: Αχιλλέας Ζαβαλλής (CY)

Πληροφορίες για την διοργάνωση:
info[at]land-water.org
#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά